Sve vijesti


02 April 2015

Otvoren konkurs za prijavu ideja i u 2015. godini


VIZART FILM produkcija iz Banjaluke poziva mlade filmske autore da prijave svoje ideje na konkurs “Filming The Other” koji se otvara danas, 02. aprila i trajaće do 05. maja 2015. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi mladi iz Bosne i Hercegovine starosti od 18 do 30 godina, a izabrani kanidati dobiće priliku da snime polučasovne dokumentarne filmove u profesionalnoj produkciji uz stručnu podršku tima VIZART FILM-a koji će sa autorima raditi na razradi njihovih ideja, pripremama za snimanje i produkciji.

Ovaj konkurs je nastavak projekta “Filming the Other” koji je VIZART FILM realizovao tokom prošle godine, a čiji je rezultat bio omnibus dokumentarac čija je premijera održana u februaru ove godine u Banjaluci.

Za razliku od prošle godine kada je tema bila kulturna različitost, ove godine fokus pažnje će biti usmjeren na ranjive kategorije društva, marginalizovane i diskriminisane grupe.

Zadatak učesnika na konkursu je da popune jednostavnu online aplikaciju, napišu sinopsis/scenario i eksplikaciju za kratki dokumentarni film dužine do 30 minuta. Tema treba da odgovara ciljevima i idejama projekta “Filming The Other” i da podstiče izgradnju pozitivnog pogleda na društvenu različitost.

“Konkurs će biti otvoren do 5. maja, a sedam dana nakon toga izabraćemo dvije najbolje ideje čiji će autori dobiti priliku da snime kratke dokumentarne filmove. Selekciju ćemo vršiti na osnovu kvaliteta predloženih ideja i njihovog pristupa, a prilikom odabira finalista prednost mogu imati kandidati sa prethodnim iskustvom u dokumentarnoj formi. Sa izabranim autorima na razradi ideja radiće stručni tim VIZART FILM-a i naš poznati reditelj Dane Komljen”, rekla je Mirjana Milobratović, koordinator projekta “Filming the Other”.

Nakon perioda pripreme i razrade ideja mladi autori će ući u fazu produkcije koja će biti realizovana u periodu od jula do avgusta 2015. godine. Sve troškove produkcije snosi organizator konkursa.

VIZART FILM produkcija iz Banjaluke provodi ove aktivnosti u sklopu projekta “Dijalog za budućnost”, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku i izgradnju mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

O VIZART FILM produkciji

VIZART FILM produkcija je osnovana 2003. godine u Banjaluci (RS, BiH). Produkcija radi na projektima koje karakteriše nezavisan duh, individualan pristup i jasan umjetnički profil. Pored ljubavi prema filmu i sposobnosti da prepoznamo i podržimo mlade i dolazeće talentovane režisere, mi u VIZART FILM-u u procesu stvaranja filma zastupamo novi dinamičan odnos prema savremenoj balkanskoj kinematografiji. Misija produkcijske kuće VIZART FILM jeste da razvije, producira i promoviše jedinstvene, inovativne filmove koji će osvajati nagrade, a sve kroz ostvarivanje modernih regionalnih i međunarodnih koprodukcija sa drugim nezavisnim filmskim stvaraocima.

Do sada smo producirali dva dugomteražna filma, brojne dokumentarne i kratke filmove koji su osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.