Sve vijesti


20 Februar 2015

Održana premijera dokumentarnih filmova


Premijera četiri kratka dokumentarna filma, koji su snimljeni u okviru projekta “Filming the Other” VIZART FILM produkcije, održana je u petak, 20. februara 2015. godine, u bioskopu Palas u Banjaluci, sa početkom u 14 časova.

Publika u Banjaluci je imala priliku da pogleda filmove četvoro mladih autora iz BiH - Mirze Skenderagića (Sarajevo), Anje Kavić (Banja Luka), Bojana Josića (Brčko) i Lamie Šabić (Sarajevo), koji su kao finalisti projekta “Filming the Other” imali priliku da realizuju svoje filmske ideje na temu kulturne različitosti, koja je i osnova projekta “Filming the Other”.

Snimanje kratkih dokumentarnih filmova, uz stručnu podršku tima VIZART FILM produkcije, realizovano je tokom druge polovine 2014. godine i početkom ove godine na različitim lokacijama u Banjaluci, Sarajevu i Brčkom.

Jedan od autora, Bojan Josić iz Brčkog, za temu svog filma odabrao je sterilitet, a kroz dokumentarnu formu prikazao je način na koji se jedan mladi bračni par nosi sa ovim problemom fokusirajući se na društveni aspekt ove teme.

“Sam koncept projekta “Filming the Other”, od prijave preko radionica do snimanja, produkcije i postprodukcije, bio je za sve nas učesnike dragocjeno iskustvo koje nam je otvorilo vrata profesionalnog filma. Ovo je bila odlična prilika za mlade autore koji imaju ideje, a do sada nisu imali priliku da ih realizuju. Imali smo punu podršku profesinalnog tima VIZART FILM produkcije, a na radionicama smo sarađivali sa priznatim režiserima i producentima kao što su Dane Komljen, Gorana Radovanović, Zillah Bowes, Amra Bakšić Čamo, Sead Kreševljaković i Zoran Galić. Iskreno vjerujem u filmske priče koje smo napravili i nadam se da ćemo kroz njih otvoriti važna društvena pitanja kada je riječ o prihvatanju različitosti”, rekao je Bojan Josić.

Pored Bojana Josića, u okviru projekta realizovano je snimanje filmova Mirze Skenderagića koji je za temu svog autorskog projekta izabrao problem mucanja, Anje Kavić koja se bavi životom osoba sa invaliditetom i Lamie Šabić koja je u svom autorskom projektu obradila temu načina života časnih sestara.

“Cilj projekta “Filming The Other” je da kroz film, kao umjetničku formu, podstaknemo javnost na uvažavanje razlika među nama. Naša želja je bila da kroz dokumentarnu formu progovorimo o društveno važnim temama i pozitivnim aspektima kulturne različitosti, ali i da omogućimo mladim kreativnim ljudima da se povežu sa kolegama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Iako smo u procesu selekcije imali veliki broj veoma zanimljivih prijava, mislim da smo odabrali najkvalitetnije ideje koje odražavaju suštinu projekta “Filming the Other”. Vjerujem da će ovo iskustvo biti dobra osnova za neke buduće, slične projekte jer očigledno u našoj zemlji postoji veliki broj mladih kreativnih ljudi koji imaju ideje i žele da ih realizuju”, rekla je Mirjana Milobratović, koordinator projekta “Filming the Other”.

Nakon premijere omnibus dokumentarca “Filming the Other” u Banjaluci, filmovi će biti prikazani i pred publikom u Sarajevu, u četvrtak 21. maja 2015. godine, u UN zgradi.

Projekat “Filming the Other”, koji je počeo u maju 2014. godine, realizuje VIZART FILM produkcija iz Banjaluke, a projekat su podržali UNESCO, Ambasada SAD u BiH, British Council i Ministarstvo civilnih poslova BiH.