Sve vijesti


10 Juni 2014

Žiri odabrao 14 ideja


Na konkursu “Filming the Other”, stručni žiri VIZART FILM produkcije iz Banjaluke izabrao je 14 radova mladih autora koji će tokom juna i jula imati priliku da svoje ideje razviju i unaprijede na filmskim radionicama pod mentorstvom renomiranih stručnjaka iz regiona i Velike Britanije.

Na konkurs, čiji će rezultat biti snimanje tri polučasovna dokumentarna filma, pristigle su 34 prijave, a žiri VIZART FILM produkcije odabrao je 14 najboljih ideja. Među mladim autorima iz cijele BiH, za nastavak učešća u projektu “Filming the Other” izabrani su: Saša Karanović (Banjaluka), Anja Kavić (Banjaluka), Jovana Ćurić (Pale-Istočno Sarajevo), Lamia Sabić (Sarajevo), Goran Dakić (Banjaluka), Mirza Skenderagić (Sarajevo), Bojan Josić (Brčko), Damir Bošnjak (Tuzla), Tanja Šljivar (Banja Luka), Monika Šimunac (Novi Travnik), Nemanja Savanović (Banjaluka), Silma Šabanija (Hadžići), Ernesto Kulašić (Busovača) i Šejla Lajlani (Sarajevo).

Prva filmska radionica biće održana u Banjaluci od 16. do 20. juna, a predavači će biti srbijanski režiser Goran Radovanović, Zillah Bowes iz Velike Britanije i Sead Kreševljaković iz BiH. Druga radionica će se održati u julu, nakon čega će žiri izabrati tri ideje čiji autori će dobiti priliku da snime polučasovne dokumentarne filmove.

“Osnovni cilj projekta “Filming the Other” je da kroz film, kao umjetničku formu, doprinesemo izgradnji pozitivnog pogleda na kulturnu različitost. Želja nam je da kroz radionice i proces snimanja dokumentarnih filmova povežemo mlade kreativne ljude iz različitih dijelova BiH. Na konkurs je pristiglo mnogo zanimljivih ideja. Nažalost nismo u mogućnosti da svima pružimo priliku da učestvuju u daljem radu, ali vjerujem da ćemo u budućnosti raditi na sličnim projektima te da će i oni koji sada nisu imali uspjeha dobiti svoju priliku”, rekla je Mirjana Milobratović, koordinator radionice, dodajući da su prilikom odabira ideja prednost imali kandidati sa prethodnim iskustvom u dokumentarnoj formi, ali se selekcija suštinski vršila na osnovu kvaliteta ideje i njenog pristupa.

Konkurs za učešće u projektu “Filming the Other” otvoren je 1. maja i trajao je do 5. juna. Nakon filmskih radionica i finalne selekcije, rezultat projekta “Filming the Other” biće snimanje tri kratka dokumentarna filma koja će u okviru omnibus dokumentarca imati premijeru 18. januara 2015. godine.